Κύριο Μενού:

Petaloma.gr


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιογραφία

Υποδοχή



Γεννήθηκα στην Αθήνα.
O πατέρας μου ήταν βοηθός πεταλωτή.
Από μικρός παρακολουθούσα εξονυχισμούς και πεταλώματα.
Τη σχέση του τεχνίτη των οπλών με τη τέχνη, τη βίωνα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Ακολούθησα την δουλειά του πατέρα μου από την ηλικία των 15 ετών.

Τα χρόνια που πέρασαν άφησαν τεχνογνωσία στα πρώτα στάδια και αποτέλεσαν ένα σημαντικό σχολείο για μένα επειδή από τότε αγάπησα τα άλογα και τη τέχνη.
Μερικά χρόνια αργότερα ξεκίνησα σαν πεταλωτής στο χώρο του ιπποδρόμου και της αθλητικής ιππασίας.
Δύο χώροι με πολύ σοβαρές απαιτήσεις όσον αφορά τη τέχνη του πεταλώματος.
[Καθώς η χώρα μας ήταν αποκομμένη από το ρυθμό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών σ' αυτό το τομέα, η πεταλωτική τέχνη εκφραζόταν μέσα από την εμπειρία της πρακτικής, κληρονομιά μιας άλλης εποχής. Ενώ άλλες χώρες που είδαν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο πλήθος των παθολογικών απαιτήσεων των ποδιών του αλόγου, αλλά και αδυναμία εκτέλεσης στοιχειωδών καθηκόντων σε ένα πετάλωμα, εκσυγχρόνισαν την τέχνη του πεταλώματος πριν από αρκετά χρόνια.
Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στην εμπειρία της πρακτικής έχει ενταχθεί υποχρεωτικά η θεωρία της ανατομίας και παθολογίας των ποδιών του αλόγου. Δίνοντας έτσι λύσεις με θετικά αποτελέσματα σ’ ένα επάγγελμα τέτοιων απαιτήσεων, χωρίς την υποχρεωτική ταλαιπωρία του ζώου από ανειδίκευτα άτομα με πειραματισμούς γνώσεων.
Στον τομέα της πεταλωτικής τέχνης, το επίπεδο γνώσεων στις χώρες αυτές έχει αναβαθμιστεί, κάνοντας αρκετά βήματα μπροστά, μελετώντας και αναλύοντας την διάπλαση, ανατομία και παθολογία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον πεταλωτή να εξελιχθεί επεμβαίνοντας με διορθωτικά πεταλώματα, παρέχοντας έτσι καλύτερες υπηρεσίες.]
Ένιωθα την ανάγκη να εκσυγχρονίσω τις γνώσεις μου, ώστε να αναβαθμίσω το επίπεδ
o του επαγγελματισμού και υπευθυνότητάς μου.
Από εκείνη την εποχή συνεργαζόμουν με τον γνωστό ιππίατρο Αλέξανδρο Μητσόπουλο, ο οποίος
έχει σπουδάσει σ' ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη για το άλογο, που είναι το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Εκεί γίνονταν σεμινάρια πεταλώματος από πεταλωτές. Ύστερα από παρότρυνση του Κου Αλ. Μητσόπουλου, το 1997 βρίσκομαι να εργάζομαι σαν πεταλωτής, στη Σκωτία, σε ομάδα πεταλωτών, προκειμένου να κάνω την πρακτική μου εκπαίδευση και προετοιμασία με στόχο την απόκτηση του διπλώματος πεταλωτικής του Ηνωμένου Βασιλείου (Dip.W.C.F.)-(Diploma Worshipful Company of Farriers).


Συγχρόνως φοιτούσα και σε κολέγιο, για την μελέτη της θεωρίας της ανατομίας, παθολογίας των ποδιών και την αντιμετώπισή τους με την εκμάθηση κατασκευής εξειδικευμένων ορθοπαιδικών πετάλων ( calk and wendge, heart bar ,straight bar, egg bar, aluminium shoes, κ.τ.λ.) Η κατασκευή πετάλων, συνέβαλλε σημαντικά στη κατανόηση της σωστής εφαρμογής του πετάλου σε μια οπλή.
Τον Ιούλιο του 2000 πέρασα με επιτυχία τις γραπτές και προφορικές εξετάσεις ανατομίας και παθήσεων καθώς και εξετάσεις κατασκευής ειδικών πετάλων και πεταλώματος.



Τον Αύγουστο του 2000 μου απονεμήθηκε το δίπλωμα από τον R.J. Crocker Master της Worshipful Company of Farriers στο Great Hall του St. Bartholomeus Hospital του Λονδίνου.


Στη συνέχεια την 1η Σεπτεμβρίου του 2000 έγινα μέλος του Farrier Registration Council παίρνοντας συγχρόνως την έγκριση να πεταλώνω και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρέπει να ειπωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύεται το πετάλωμα αλόγων χωρίς το δίπλωμα (Dip.W.C.F.) και χωρίς να είναι κανείς μέλος του F.R.C.


Επίσης απαγορεύεται να αποκαλεί κανείς τον εαυτό του πεταλωτή χωρίς να έχει τα παραπάνω.Αυτό γίνεται για να αποτραπεί ο βασανισμός ιπποειδών που προκύπτει συχνά όταν πεταλώνουν ανειδίκευτα άτομα.
Μετά την αποφοίτησή μου το 2000 και μέχρι σήμερα ζω στις Αχαρνές και εξασκώ τη τέχνη του πεταλώματος είτε στην Αττική με αθλητικά άλογα σε ιππικούς ομίλους, είτε στην επαρχία με άλογα ελεύθερης ιππασίας.
Το 2003 μου έγινε πρόταση την οποία αποδέχθηκα από την Ελληνική ομοσπονδία ιππασίας, να διδάξω σε σεμινάριο πεταλωτικής στις τάξεις προπονητών Β’ & Γ’ .


Είναι σημαντικό να βάλουμε όλοι ένα πετραδάκι στη προσφορά της γνώσης,ο καθένας μας στη δική του πορεία και ζωή, επειδή έτσι μπορούμε να περιμένουμε ένα καλύτερο αύριο.


Γιάννης Ζώης (Dip.W.C.F.)



Ευχαριστώ θερμά τον Δρ Αλ. Μητσόπουλο για την παρότρυνσή του.
Επίσης ευχαριστώ όλους αυτούς, που συνάντησα στο δρόμο της γνώσης,
που ο καθένας με τον τρόπο του και τη τεχνογνωσία του,
μου έδωσαν αυτό που μπορούσαν…

Αρχική Σελίδα | Υποδοχή | Άρθρα | Εικόνες και Βίντεο | Συχνές Ερωτήσεις | Links | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Υπομενού


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού